De Nederlandse danser en choreograaf Joeri Dubbe heeft de derde prijs gewonnen op de achtentwintigste editie van het Internationale Choreografenconcours in Hannover, Duitsland. Met zijn choreografie Trigger-Happy, die hij begin 2013 bij Korzo producties maakte, won hij een geldprijs van tweeduizend euro.

Joeri Dubbe werkt sinds 2009 als choreograaf onder de vleugels van Korzo producties. Hij studeerde aan de Nationale Ballet Academie en werd in 1999 gelauwerd als meest getalenteerde student. Zijn carrière als danser begon hij bij het Nationale Ballet, waar hij vier jaar lang danste, en vervolgens bij het Nederlands Dans Theater II.

In 2011 won hij de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en in 2012 de BNG Nieuwe Theatermakersprijs voor zijn eerste avondvullende voorstelling Chrono. Voor Trigger-Happy liet hij zich inspireren door de film 2001: A space odyssey van Stanley Kubrick. Op 30 september gaat bij Korzo DansClick16 in première, waarvoor Dubbe een nieuwe choreografie voor drie dansers maakt.

De artistieke leiding van het concours is sinds 2004 in handen van Ed Wubbe, directeur van het Scapino Ballet Rotterdam. Hij selecteerde samen met Jan Pusch (directeur Staatstheater Tanz Braunschweig) en Yohan Stegli (assistent artistiek-directeur Bundesjugendballett) achttien kanshebbers uit meer dan honderdvijftig internationale choreografieën.

De eerste prijs van het concours ging naar Idan Sharabi uit Israël voor Ours en de tweede prijs naar de Italiaanse Chiara Taviani en Carlo Massari voor Maria Addolorata. De overige genomineerde choreografen waren Chris Jäger, Dong Jie, Hwan-Hee Kim, Fabio Liberti, Jorge Garcia Perez, Joseph Toonga, Diego Tortelli en Mattia Russo, en Tsai Po-Cheng.

De jury bestond uit Ed Wubbe, Eric Gauthier (directeur Gauthier Dance), Kevin Haigen (artistiek directeur Bundesjugendballett), Jörg Mannes (directeur Ballett Staatsoper Hannover), Katrin Hall (IJslandse choreografe), Richard Wherlock (directeur Ballett Basel) en Jan Pusch.

Het Scapino Ballet reikt bovendien jaarlijks de Productieprijs uit aan een van de finalisten, maar de bekendmaking daarvan is vanwege ziekte naar een later moment verplaatst. De winnaar krijgt de kans om een choreografie voor het Scapino Ballet te ontwikkelen die als onderdeel van Twools zal worden vertoond.

Foto: Trigger-Happy – Joeri Dubbe/Korzo producties