Twee eerste solisten van Het Nationale Ballet zijn in de prijzen gevallen op het Dance Open Festival 2014 in Sint-Petersburg, Rusland. Anna Tsygankova ontving de Dance Open Grand Prix, de belangrijkste festivalprijs. Remi Wörtmeyer won de publieksprijs. Beide werden op 28 april uitgereikt tijdens het gala op de slotavond van het festival.

Meer dan dertig internationale topdansers van internationale balletgezelschappen namen deel aan de gala-avond, waaronder behalve Het Nationale Ballet ook het Bolshoi Ballet, het Mariinsky Ballet, The Royal Ballet, het Staatsballett Berlin, het American Ballet Theater en het English National Ballet.

Een internationale jury kende de prijzen toe aan de meest virtuoze en expressieve dansers van het gala, verdeeld in zes categorieën. Tsygankova won de prijs voor haar uitvoering van Delibes suite, pas de deux van choreograaf José Martinez, die ze danste met Matthew Golding, vaste gastsolist van Het Nationale Ballet.

Wörtmeyer ontving de publieksprijs voor een solo die hij speciaal voor het gala zelf creëerde. Hij deelt de prijs met de Cubaanse danser Joël Carreno.
 De winnaars ontvingen een kristallen replica van een in brons gegoten voetimpressie van ballerina Anna Pavlova, die werd gemaakt in 1913.

De jury werd dit jaar geleid door Hans van Manen en bestond uit Boris Eifman (Russische choreograaf), Alexey Bessmertny (directeur Tanzolymp, Berlijn), Galina Stepanenko (manager Bolshoi Ballet), Thierry Malandain (artistiek directeur Malandain Ballet, Biarritz) en Vladimir Malakhov (artistiek directeur Staatsballett Berlin).

Het Nationale Ballet danste tijdens het festival het programma Master of movement, bestaande uit vijf werken van Hans van Manen: Trois gnossiennes, Variations for two couples, Solo, Corps en zijn nieuwste creatie Dances with harp, die op 16 april 2014 in wereldpremière ging in het programma Dutch doubles.

Foto: Anna Tsygankova