Remi Wörtmeyer, eerste solist van Het Nationale Ballet, is 7 september onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs 2013. De uitreiking vond plaats tijdens het Gala van Het Nationale Ballet in Het Muziektheater in Amsterdam. De prijs, bestaande uit vijfentwintighonderd euro en een beeldje, werd dit jaar voor de vijfentwintigste keer uitgereikt.  

Remi Wörtmeyer ontving de prijs voor zijn uitzonderlijke prestaties in het afgelopen seizoen. De jury noemde hem een veelzijdig danser die opvalt door zijn zuivere stijl en schitterende uitstraling op het toneel. Hij danste afgelopen seizoen onder meer in de Frank Bridge variations, Paquita, Tchaikovsky pas de deux, Cinderella en Carmen.

Australiër Wörtmeyer kwam in 2010 als grand sujet in dienst bij Het Nationale Ballet en werd een jaar later bevorderd tot tweede solist. Sinds januari 2013 is hij er eerste solist. Hij is opgeleid aan de Australian Ballet School en danste aansluitend bij The Australian Ballet in Melbourne en bij het American Ballet Theatre in New York. Ook choreografeerde hij voor Het Nationale Ballet onder andere La source (september 2012) en Magdalene, or, in defence of beauty (2011).

In zijn dankwoord noemde Wörtmeyer de Nederlandse bevolking ‘cultureel alert’. Het publiek is volgens hem op de hoogte van het verleden maar ook enthousiast over nieuw werk, waardoor Het Nationale Ballet een gezonde balans tussen traditie en actualiteit kan behouden. Om die reden trekken Nederland en het gezelschap zoveel talentvolle dansers, choreografen, componisten en ontwerpers aan, aldus Wörtmeyer.

De jury bestond dit jaar uit naamgeefster Alexandra Radius en Caroline Iura (beiden voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet), Eddie Vetter (muziekwetenschapper en dansrecensent), Jan Haars (voorzitter Het Nationale Ballet Fonds) en Suzy Umar-Aebischer (Vriend van Het Nationale Ballet).

Foto: Angela Sterling