Het Nationale Ballet scoort dit jaar opnieuw hoog in de favorietenlijst van de redacteuren van het internationale danstijdschrift Dance Europe. In hun Critic’s Choice van seizoen 2018-2019 krijgt het gezelschap in totaal zesentwintig vermeldingen, drie meer dan in de vorige editie uit 2018.

In de vandaag gepubliceerde lijst wordt Het Nationale Ballet twee maal genoemd als Company of the year. Directeur Ted Brandsen krijgt tweemaal een vermelding in de categorie Best director of the year. Ook de balletten Requiem van associate artist David Dawson, Ignite van young creative associate Juanjo Arqués en Sand van Milena Siderova staan in de lijst.

In de categorie Best dancer of the year is er een vermelding voor eerste soliste Sasha Mukhamedov. Een jurylid roemt haar rollen in de balletten Chroma, Pas/Parts 2018 en Cinderella van Het Nationale Ballet en haar ‘stijlvolle energie en haar overheersing op het toneel’. Bij Outstanding performance by a female and male dancer staan veertien dansers van Het Nationale Ballet: eerste solisten Maia Makhateli, Anna Tsygankova, Qian Liu, Sasha Mukhamedov, Remi Wörtmeyer, Vito Mazzeo, Constantine Allen en Daniel Camargo, en tweede solisten Aya Okumura, Vera Tsyganova en Sho Yamada en grand sujet Joseph Massarelli. In de categorie New name to watch zijn er vermeldingen voor tweede soliste Floor Eimers en Junior Company dansers Emma Mardegan en Madison Ayton.

De Critic’s Choice 2019 is samengesteld door een zestienkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. Elk jurylid stelde een persoonlijke favorietenlijst samen. Op 1 november verschijnt ons Theaterjaarboek met daarin de seizoensfavorieten van de Nederlandse theater- en danscritici.

Foto: Requiem van Het Nationale Ballet, Hans Gerritsen