De zevende editie van het Zakendiner van Het Nationale Ballet heeft op 11 oktober een recordbedrag van honderdduizend euro opgebracht. Tijdens een luxe diner kreeg de top van het Nederlandse bedrijfsleven een kijkje achter de schermen in het Amsterdamse Muziektheater. Het balletgezelschap organiseert de jaarlijkse benefietavond om geld op te halen voor zijn educatieve activiteiten.

Per tafel voor tien personen betaalden de gasten een bedrag van achtduizend euro. Tijdens het luxe diner in een van de repetitiestudio’s van het Muziektheater dansten de solisten Igone de Jongh en Casey Herd Frank Bridge Variations van Hans van Manen. De tachtigjarige balletgrootmeester was zelf ook aanwezig. Na het hoofdgerecht mochten de gasten op het podium aanwezig zijn bij een repetitie van Paquita, de nieuwste voorstelling die onder begeleiding van huisorkest Holland Symfonia over een week in première gaat. Na afloop van de repetitie werd het dessert op het podium geserveerd.

Onder de honderdzeventig gasten bevonden zich Jos Nijhuis (CEO van Schiphol), Dick Benschop (president-directeur van Shell Nederland) en Frans van Lanschot (topman van ABN AMRO MeesPierson). Het Nationale Ballet moet komend jaar een half miljoen euro subsidie inleveren. ‘We gaan van 11,3 naar 10,7 miljoen euro. Dat maakt sponsoring extra belangrijk,’ aldus hoofd fondsenwerving Nadja van Deursen. Ze is dan ook erg tevreden met de recordopbrengst.