De Tsjechische danser Jozef Varga, die afgelopen zomer na vijftien jaar zijn danscarrière bij Het Nationale Ballet beëindigde, ontvangt dit jaar van Dansersfonds ’79 de Prijs van Verdienste. De Stichting maakte vandaag de winnaars bekend van haar jaarlijkse dansprijzen, die op 14 november tijdens het Nederlands Balletgala uitgereikt worden, in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix. Danseres Ellen Landa ontvangt dan de Aanmoedigingsprijs en dansdocent Esther Protzman de zogenoemde Speciale Prijs.

‘Meer dan een alleen fysiek uitstekend functionerend danser’, noemt de jury Jozef Varga. ‘Hij was een heel krachtige toneelpersoonlijkheid, bescheiden maar altijd zeer aanwezig.’ Tijdens het Balletgala zal hij nog één keer te zien in Hans van Manens iconische ‘ballet voor twee’ Trois gnossiennes.

Winnaar van de Aanmoedigingsprijs Ellen Landa neemt volgens de jury bij Scapino Ballet Rotterdam ‘een opvallende plaats in binnen de internationaal samengestelde groep’. De jury vindt haar danstechnisch sterk en constant, gedreven en dienstbaar.

Esther Protzman krijgt de Speciale Prijs voor ‘de kunde, stijl en het begrip’ waarmee ze jonge dansstudenten vertrouwd maakt met de veeleisende klassieke ballettechniek en voor de bewerkingen van beroemde balletten die ze jaarlijks voor de prille danstalenten maakt. De voormalig tweede soliste van Het Nationale Ballet is inmiddels al vele jaren als docent verbonden aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Snabbel. Radius en Ebbelaar stelden Dansersfonds ’79 in 1979 in ter gelegenheid van hun 20-jarig toneeljubileum. Met het fonds wil het koppel jong Nederlands danstalent zichtbaar maken en dansers die om leeftijdsredenen of vanwege hardnekkige blessures hun danscarrière moeten beëindigen financieel ondersteunen.

Foto: Angela Sterling – Jozef Varga in Giselle van Het Nationale Ballet