Marian Sarstädt heeft gisteren op de opening van het Holland Dance Festival in Den Haag de Jiří Kylián Ring ontvangen. Danspaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar reikten de onderscheiding uit. De prijs wordt sinds 2006 elke twee jaar doorgegeven aan inspirators of vernieuwers binnen de danswereld.

Marian Sarstadt was danseres bij Marquis de Cuevas,  American Ballet Theater en het Nederlands Dans Theater, waar zowel Radius als Ebbelaar met haar hebben gewerkt. Daarna was ze onder meer balletmeester bij het Scapino Ballet en artistiek leider van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Nederlands Dans Theater. Ze geeft nog steeds les en zit in het bestuur van Dansersfonds ’79, waarvan Radius en Ebbelaar de oprichters zijn.

De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen, Leontien Wiering, en artistiek directeur van het Holland Dance Festival, Samuel Wuersten. Jiři Kylián gaf de prijs door aan Michael Schumacher, daarna ging de ring naar Ellen Knops, Ingrid Wolff, Janine Dijkmeijer, Roel Voorintholt & Ton Wiggers en Alexandra Radius & Han Ebbelaar.