Op 25 januari is tijdens de feestelijke opening van het Holland Dance Festival 2014 voor de vijfde maal op rij de Jiří Kylián Ring uitgereikt, deze keer aan Janine Dijkmeijer. Zij kreeg de ring vanwege haar grote inzet voor de danswereld, eerst als succesvolle danseres en nu als getalenteerd cultureel ondernemer. De ring werd overhandigd door Ingrid Wolff, artistiek leider van 2 Turven Hoog, die de ring in 2012 ontving. Volgens Wolff kent Dijkmeijer de gevoeligheden en de uitdagingen van de danskunst als geen ander.

Na haar danscarrière zette Dijkmeijer in 2003 het internationaal dansfilmfestival Cinedans op. In 2009 richtte ze samen met choreografe Nicole Beutler het moderne dansgezelschap NBprojects op. Dijkmeijer bekleedt nu de functie van zakelijk directeur bij Het Nationale Ballet en begint per 1 maart 2014 als de nieuwe algemeen directeur van het Nederlands Dans Theater.

In 2006 werd op initiatief van de Nederlandse Dansdagen en Samuel Wuersten, artistiek directeur van het Holland Dance Festival, uit bewondering voor Kyliáns meesterschap voor het eerst de Jiří Kylián Ring uitgereikt. Aan Jiří Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. Het ontwerp van de ring is van Hans Appenzeller en bestaat uit een set van veertien ringen, voor elke letter van de prijs een ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die hem ontvangt mag een passende ring uitzoeken en deze ook houden wanneer hij of zij de prijs doorgeeft.

De Kylian Foundation schenkt daarnaast een bedrag van 5.000 euro aan de winnaar.

Foto: Antoinette Mooy