Janine Dijkmeijer, tot mei vorig jaar algemeen directeur van Nederlands Dans Theater en daarvoor zakelijk leider van Het Nationale Ballet, vertrekt naar Nieuw-Zeeland. Ze wordt executive director (uitvoerend directeur) van The New Zealand Dance Company.

Dijkmeijer (56) begint deze maand op parttime basis om vanaf 2021 het gezelschap in Auckland fulltime te managen. Ook de artistieke leiding van het Nieuw-Zeelandse gezelschap wordt vernieuwd. Medeoprichter en artistiek directeur Shona McCullagh wordt opgevolgd door een duo: performer/maker Victoria (Tor) Colombus en danser/choreograaf James O’Hara. Vrijdag maakte het gezelschap bekend dat deze driekoppige leiding het nog jonge gezelschap, opgericht in 2011, artistiek door wilt laten groeien naar een hoger plan. NZDC was twee keer te gast in Nederland tijdens het Holland Dance Festival.

Dijkmeijer, in Nederland ook bekend vanwege haar grote betekenis als danseres en directeur van het dansfilmfestival Cinedans, geeft desgevraagd aan toe te zijn aan het werken in een andere omgeving. Haar gezin met twee tieners heeft minstens zo veel zin in de verhuizing naar Nieuw-Zeeland als Dijkmeijer zelf. Ook gaat ze naast het leiden van het NZDC parttime antropologie studeren. ‘Ik blijf verbonden met Nederland. Ik ben ook met een internationaal netwerk bezig (www.casc.nl). Eerst vlogen we, nu zoomen we.’

Foto: Odin Myers