Janine Dijkmeijer is per 1 maart 2014 aangesteld als algemeen directeur van het Nederlands Dans Theater (NDT). Ze zal samen met artistiek directeur Paul Lightfoot de verantwoordelijkheid gaan dragen voor het dagelijks bestuur van het Haagse dansgezelschap. Haar huidige functie als zakelijk leider van Het Nationale Ballet komt daarmee vrij. Het Nationale Ballet heeft nog geen vervanger op het oog.

Behalve haar zakelijke ervaring bij Het Nationale Ballet heeft Dijkmeijer een carrière als professioneel danseres achter de rug. Door die combinatie beschikt ze volgens Paul Lightfoot over de kennis, toewijding en passie voor de danskunst waar het NDT naar op zoek is. ‘Ik voel me zeer geïnspireerd om samen met haar een veelbelovende toekomst voor het NDT te creëren,’ aldus Lightfoot.

Afgelopen zomer kondigde Robert van Leer, de toenmalige zakelijk directeur van het NDT,  zijn ontslag aan vanwege spanningen rondom het nieuw te bouwen Spuiforum. Joost Poort, werkzaam als commercieel manager bij het NDT, nam de functie ad-interim van hem over. Hij stopte echter al na drie maanden, omdat hij geen verantwoordelijkheid wilde dragen voor de tijdelijke huisvesting van het gezelschap in Scheveningen. Met de komst van Dijkmeijer lijkt de rust voorlopig teruggekeerd.

Dijkmeijer richtte in 2003 het internationaal dansfilmfestival Cinedans op, dat in tien jaar tijd de hoogste rang van internationale dansfilmfestivals bereikte. Als cultureel ondernemer was ze verantwoordelijk voor het management van verschillende culturele instellingen. In 2009 richtte ze samen met choreografe Nicole Beutler het moderne dansgezelschap NBprojects op. Tevens bekleedde ze adviesfuncties bij onder andere de Raad voor Cultuur en het Fonds Podiumkunsten.

Als danseres werkte ze met choreografen onder wie Krisztina de Châtel, Conny Janssen, Piet Rogie, LeineRoebana en Gideon Obarzanek in Australië (Chunky Move). In 1999 ontving ze de Gouden Zwaan en de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds ’79.

(Janine Dijkmeijer, foto: Ellen Mesu)