Patrick Nederkoorn is de winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs 2019, de onderscheiding voor het beste theaterlied van het voorgaande seizoen. Hij krijgt de prijs voor Die Geur, dat hij zong in het cabaret-belastingprogramma Leuker kunnen we het niet makenJan Beuving schreef de tekst en Tom Dicke componeerde en begeleidde op piano. De drie makers kregen alledrie een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt en een geldbedrag van 3.500 euro. 

De jury noemt Die geur ‘een lied waarin de schitterende tekst de eigen tijd onder woorden brengt, waar de muziek de inhoud optilt en de vertolking het lied vleugels geeft’. De leden bestonden dit jaar uit Doris Baaten, Hanneke Drenth, Hijlco Span, Martijn Breebaart en voorzitter Jacques Klöters.

De Annie M.G. Schmidtprijs is een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur. De 27e editie van de uitreiking vond zondag plaats in Theater Bellevue. Voorafgaand aan de ceremonie brachten alle genomineerden hun lied ten gehore. Claudia de Breij, Yentl en de Boer, Mylou Frencken, Alex Klaasen en Kiki Schippers waren de andere kanshebbers.

Vorig jaar won Wende de prijs voor haar lied ‘Voor alles’ op een tekst van Joost Zwagerman.

Foto: Jaap Reedijk