Kiki Schippers heeft de Annie M.G. Schmidtprijs 2017 gewonnen met het nummer ‘Er spoelen mensen aan’, uit haar cabaretprogramma Wie kijkt? De prijs, voor het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied uit het voorgaande seizoen, werd zondag in Theater Bellevue uitgereikt tijdens de dertigste editie van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Het lied, dat Kiki Schippers samen met Rolf Verbaant schreef naar aanleiding van de vluchtelingenstroom, werd onlangs door Amnesty International gebruikt ter aankondiging van de herdenking aan de vorig jaar verdronken vluchteling Duniya uit Ethiopië. De jury noemt het ‘een ambachtelijk geschreven lied, dat moedig een van de grote thema’s van deze tijd aanpakt en onmiddellijk doel treft’.

Schippers werd vorig jaar ook genomineerd voor de prijs met het lied ‘Guus’. Toen ging Jan Rot er met de prijs vandoor met het nummer ‘Stel dat het zou kunnen…’.

De jury bestond dit jaar uit Jacques Klöters (cabaretier/cabaret-historicus), Doris Baaten (actrice/zangeres), Hijlco Span (programmamaker/presentator), Anne van Rijn (cabaretier/zangeres/theatermaker) en Martijn Breebaart (pianist/componist). De prijs, die dit jaar voor de vijfentwintigste keer werd uitgereikt, bestaat uit een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt en een geldbedrag van 3500 euro.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival duurt nog tot 16 april.

Foto Wie kijkt?: Jaap Reedijk