Het Rotterdamse Jeugdtheater Hofplein wint de allereerste ELJA Foundation Award. Dat maakte het fonds zojuist bekend in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Aan de nieuwe oeuvreprijs voor ‘empowerment’ van kinderen en jongeren is 100.000 euro verbonden. 75.000 euro gaat naar de winnaar en twee keer 12.500 euro naar medegenomineerden. Dat waren dit jaar Aslan Muziekcentrum uit Amsterdam en het Hiphophuis uit Rotterdam.

‘Jeugdtheater Hofplein is voor kinderen en jongeren een echte ‘empowerment machine’ waar deelnemers iets ontdekken wat ze hun leven lang met zich meedragen en die bouwt aan zelfvertrouwen. Dat verschil, die impact, weet Jeugdtheater Hofplein al vanaf het begin te maken’, schrijft de jury van de ELJA Foundation Award, waarin onder anderen Cornald Maas, Els van der Plas en Clayde Menso zetelen.

Sinds 1985 vormt Jeugdtheater Hofplein voor veel kinderen uit alle lagen van de samenleving een eerste kennismaking met theater en zelf acteren, dansen en zingen. Hofplein betrekt inmiddels jaarlijks zo’n 17.500 kinderen, via binnenschoolse en buitenschoolse programma’s, voorstellingen in het eigen Hofpleintheater en met stadsprogramma’s.

De nieuwe kunst- en cultuurprijs is een initiatief van de ELJA Foundation, een in 2021 door Els Blokker-Verwer opgericht filantropisch fonds. De onderscheiding, die elke twee jaar zal worden uitgereikt, richt zich ‘op organisaties of individuen bij wie het realiseren van verbinding door middel van muziek, dans of beeldende kunst in het DNA zit’. De winnaar mag het prijzengeld van € 75.000 naar eigen inzicht uitgeven binnen de eigen organisatie ’ten behoeve van kunst en cultuur voor kinderen en jongeren’.

Els Blokker-Verwer van de ELJA Foundation ziet de prijzen ‘als een erkenning voor jarenlange inzet’. Zowel de winnaar als de overige genomineerden leveren volgens haar een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en het exploreren van hun talenten. ‘Stuk voor stuk zijn het lichtende voorbeelden voor de hele samenleving.’

Foto: Evert Elzinga