Dinsdagavond ontving cabaretier, komiek en muzikant Jochem Myjer In het Beatrix Theater te Utrecht de eerste André van Duin Comedy Award, uit handen van de meester zelf.

De André van Duin Comedy Award is ingesteld door de VandenEnde Foundation ter gelegenheid van het vijftigjarig theaterjubileum van André van Duin. Hiermee wordt Van Duin geëerd voor de vele tientallen jaren waarin hij met zijn veelzijdige komisch talent, vele miljoenen mensen vrolijkheid heeft geboden. Om de twee jaar zal hij de naar hem vernoemde ereprijs toekennen aan een bijzonder talent dat de traditie van het comedytheater voor een breed publiek voortzet en verder ontwikkelt.

Jochem Myjer (1977) won tijdens zijn biologiestudie met zijn korte cabaretvoorstelling Geen gemyjer de eerste prijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival. Met zijn eerste avondvullende show Gegabber (1998) toerde hij twee jaar lang door het land. Met zijn daarop volgende shows Adéhadé, Yeee-Haa! en De rust zelve verwerft hij een steeds grotere bekendheid. Myer windt het publiek om zijn vingers met zijn rappe tempo, muzikaliteit en feilloze imitaties van bekende personen. Na een zware operatie en een langdurige revalidatie gaat in december 2012 zijn show Even geduld Aub! in première. Deze voorstelling speelt hij tot in 2015 voor uitverkochte zalen.

André van Duin koos Jochem Myer als eerste winnaar van de naar hem vernoemde prijs vanwege zijn veelzijdigheid als cabaretier. ‘Zijn humor spreekt jong en oud aan, zijn imitaties zijn briljant en zijn absurde humor is buitengewoon origineel. Ik volg hem al jaren en iedere keer weet hij mij weer te verrassen met zijn theateroptredens.’

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 12.500 euro dat door de prijswinnaar besteed kan worden aan een speciaal doel, zoals bijvoorbeeld het overdragen van vakkennis en ervaring aan jongeren of een studie in een bepaald aspect van het comedytheater.