De Leo Spreksel Award gaat dit jaar naar Justin de Jager. Hij ontving de aanmoedigingsprijs tijdens de online editie van festival CaDance in Den Haag. Aan de prijs is een vrij te besteden bedrag verbonden, waarmee hij een volgende stap in zijn ontwikkeling kan zetten, en een uitnodiging voor een residentie in Korzo.

Het werk van Justin de Jager laat je de oerbetekenis van choreografie ervaren, aldus Leo Spreksel in zijn motivatie voor zijn keuze. ‘Het scheppen van een verbintenis tussen lichamen in de ruimte en het daarmee creëren van een verbinding tussen mensen.’ Die verbinding is volgens Spreksel ook te zien in de platforms waar De Jager zijn werk presenteert. ‘Hij vindt zijn publiek net zo makkelijk bij zijn optreden tijdens dance battles als bij open air voorstellingen, clubs en de sjieke schouwburg.’

De Jager (1997) is van origine een breaker en is zich in de loop van de tijd breder op (hedendaagse) dans gaan oriënteren. Na opleidingen aan onder andere de Fontys Dansacademie en bij Kibbutz Contemporary Dance Company in Israël werkt hij enige tijd als uitvoerend danser. Sinds 2018 doet hij research naar het uit breakdance afkomstige bewegingsconcept threading. Daarbij worden optische illusies gecreëerd met het lichaam, waardoor een oneindige opvolging aan beweging ontstaat.

In het afgelopen jaar was De Jager onder andere co-choreograaf en danser in And the Rest is Noise van Fractal Collective. Daarnaast maakt hij een creatie voor The Blend bij Scapino Ballet Rotterdam. Al eerder werd De Jager onderscheiden voor zijn werk. Zo ontving hij in 2019 voor zijn duet Grayscale de eerste prijs op AmsterDans en de publieksprijs van de Rotterdam International Duet Choreography Competition.

De Leo Spreksel Award werd door Korzo in 2018 in het leven geroepen bij het afscheid van artistiek directeur Leo Spreksel. De aanmoedigingsprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een jonge dansmaker. In 2019 ging de award naar het choreografenduo Christian Yav en Sedrig Verwoert.

Beeld: Rob Hogeslag, v.l.n.r.: Justin de Jager, Leo Spreksel en presentatrice Frandjescka Balootje. De schaal op de foto is gemaakt door Joris-Jan Bos.