Theater na de Dam ontving afgelopen woensdag de Engelandvaarders Award voor Vrijheid en Bevrijding tijdens de tweede editie van het Engelandvaarders Gala. De award wordt elk jaar uitgereikt ‘aan bijzondere mensen die een voorbeeld zijn van moed en doorzettingsvermogen’.

‘Theater na de Dam houdt de verhalen en gedachten aan de Tweede Wereldoorlog levend’, aldus de jury. Het initiatief organiseert ieder jaar op de dag van de Nationale Herdenking evenementen in theaters, musea of concertzalen over het hele land.

De Engelandvaarders Award is vernoemd naar de erenaam die Nederlanders kregen als zij tijdens de Tweede Wereldoorlog uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland of ander geallieerd gebied te vestigen en daar te strijden voor de vrijheid. De initiatiefnemers van Theater na de Dam, Jaïr Stranders en Bo Tarenskeen, ontvingen de award uit handen van Engelandvaarder Eddy Jonker.

Het Engelandvaarders Gala is een initiatief van Soldaat van Oranje – De Musical, Hotel van Oranje en het Museum Engelandvaarders ten bate van het museum en de Stichting Educatieve Theaterprojecten, die verantwoordelijk is voor het educatieprogramma van de musical.

Foto: Samuel van Leeuwen