De faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) start in augustus met de Master of Fine Arts in Scenography. Het studieprogramma leidt studenten op om elke ruimte te transformeren tot een theatrale omgeving, biedt verdieping van de professionele praktijk en kaders voor artistiek onderzoek.

De basis van de tweejarige masteropleiding zal bestaan uit colleges van gastdocenten uit de theaterwereld. Artistiek onderzoek, diepgaande kennisverwerving en reflectie zijn de drie uitgangspunten. De master wordt nu nog aangeboden door de Hanzehogeschool Groningen en maakt deel uit van de Frank Mohr International Masters (FMI Masters). FMI Masters biedt op dit moment ook de masteropleiding Interactive Media en Environments en de masteropleiding Schilderkunst aan, waar de huidige master in scenografie nauw mee samenwerkt. De intentie is om de samenwerking met die twee masters, ondanks de verhuizing naar Utrecht, te blijven voortzetten.

Henny Dörr, studieleider van de bacheloropleidingen van de theaterfaculteit, gaat de masterstudie leiden. Met deze opleiding biedt de Utrechtse kunstacademie nu zeven masteropleidingen aan. Inschrijven voor de Master of Fine Arts in Scenography is al mogelijk.

(foto: Henny Dörr)