Paulina Prokop wint het nieuwe Harry Wich Stipendium voor scenografie. Ze ontvangt 15.000 euro om een jaar in het buitenland te studeren. Acteur Pierre Bokma reikt het stipendium op 6 december uit in Villa Augustus in Dordrecht.

Paulina Prokop (1989, Kielce, Polen) rondde in 2017 de opleiding Scenografie af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De jury noemt haar ‘autonoom, eigenwijs en intellectueel sterk ontwikkeld’ en roemt haar ‘conceptuele vermogen, sterke onderzoeksdrang en historisch besef’.  Haar afstudeerwerk Schedule noemde de jury ‘een kunstwerk op zich en theatervormgeving op en top’.

De jury bestond uit scenografen Theun Mosk en Herbert Janse en ontwerpster Dorine de Vos. Zij selecteerden de winnaar op basis van een voordracht afkomstig van vier scenografie-opleidingen. Lena Tiffert (Scenography/Costume design, Zuyd Hogeschool te Maastricht), Mariëlle de Bruijn (Scenography, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Marloes Meijborg (Academie Minerva te Groningen) waren ook genomineerd.

Het nieuwe stipendium voor scenografen wordt de komende jaren toegekend uit het Harry Wich Fonds, een CultuurFonds op Naam bij het Prins Bernhard Cultuurfonds dat zijn weduwe, Dorine de Vos, instelde ter ere van zijn 90e geboortejaar. Wich (1927 – 2002) kreeg in 1952 zelf als startende scenograaf een beurs om aan The Slate School of Art (University College London) scenografie te studeren. Jarenlang werkte hij als decor- en kostuumontwerper, onder meer voor De Nationale Opera, het Nationale Ballet en de Haagse Komedie. Volgens de Vos ‘werd het tijd aandacht te besteden aan het vak scenografie, dat op dit moment zeer onderbelicht is. Wich geeft op deze manier door, wat voor hem, als jonge student, een wereld van verschil maakte’.