Na de opheffing van de laatste coronabeperkingen, vond het publiek in 2022 zijn weg richting de zalen terug. Dat blijkt uit de publicatie Podia 2022, over de jaarcijfers van de 153 leden van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Door stijgende kosten kampen podia echter nog met grote financiële uitdagingen.

Toen in maart 2022 de laatste coronaberperkingen werden opgeheven, kwamen het produceren en het boeken van voorstellingen weer snel op gang. Over heel 2022 beschikten de VSCD-theaters over 84 procent van de stoelencapaciteit, maar het bezoek kwam al op 90 procent van het niveau van vóór corona (2019).
De inkomsten uit de kaartverkoop in 2022 bleven desondanks achter ten opzichte van voor de pandemie. Die bleven steken op 78 procent van het precoronaniveau. Oorzaak is volgens de VSCD de ‘ongekende prijsstijgingen’ van huur (13 procent), energie (44 procent), lonen (3 procent) en andere inkoopkosten (12 procent).
Deze kostenstijgingen in 2022 staan volgens de VSCD tevens in schril contrast met de stijging van de gemeentesubsidies, waarmee podia gemiddeld 50 procent van hun hun exploitatie dekken. In vergelijking met 2021 stegen de subsidies van gemeenten gemiddeld met slechts 4 procent. 
Foto: Clärchen & Matthias Baus, Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van De Nationale Opera