Donderdag is het precies een jaar geleden dat Rusland het Regionaal Dramatheater van Donetsk in het centrum van de Oekraïense stad Marioepol bombardeerde. Naar schatting schuilden 600 volwassenen en kinderen in de kelders van het theater. Ze kwamen allemaal om. Agora Mariupol roept iedereen op om op 16 maart ter herdenking een bloem neer te leggen bij Internationaal Theater Amsterdam.

De initiatiefnemers roepen iedereen op om donderdag om 17.30 uur met een fiets in de Oekraïense kleuren naar Het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam te komen. Van daaruit fietst de groep samen naar het Leidseplein, waar ze bloemen neerleggen bij de Stadsschouwburg.

De organisatie Agora Mariupol werd direct na het bombardement van het Dramatheater op 16 maart 2022 opgericht door de Oekraïense erfgoedinstelling Ukraine Institute, met hulp van het Dynamisch Archief, dat al bouwt aan een database voor het werk van Nederlandse scenografen.

Het ultieme doel van de samenwerking is de wederopbouw van het theater in Marioepol door de Oekraïners zelf, met hun eigen culturele programma’s, en een museum dat de herinneringen aan de misdaad blijvend zal tonen. Maar zolang Rusland dit onmogelijk maakt, bouwt Agora Mariupol alvast aan een virtueel museum, dat wisseltentoonstellingen van de Oekraïense podiumkunsten en van historisch erfgoed toont aan internationaal publiek.

Met deze projecten wil Agora Mariupol de Oekraïense cultuur en het onderwijs beschermen voor Poetins Russificatie en vernietiging. Het digitaal museum opent op 8 juni met een presentatie van de Oekraïense bijdrage aan de Prague Quadrennial.

Sympathisanten buiten Amsterdam kunnen donderdag ook bloemen neerleggen bij hun eigen stadstheater en daarvan een een foto insturen.

Foto: Floris Guntenaar