Theater Ins Blau in Leiden wordt het eerste energieneutrale theater in het land. Onder het motto ‘schone kunst hoeft niet vuil te zijn’ wil het theater zijn energiebehoefte verkleinen en volledig zelfvoorzienend qua stroom worden. Mede dankzij crowdfunding kan het theater LED-lampen, een warmtewisselaar en zonnepanelen aanschaffen, die moeten zorgen voor een volledig ‘groen’ theater.

Het vlakkevloertheater gaat in de zomer verbouwen. Behalve de uitbreiding van de foyer krijgt het theater zonnepanelen over het hele dak, die eigen stroom opwekken. Ook komt er speciale LED-verlichting op het toneel die zorgt voor 75 procent minder stroomgebruik en een aangenamere temperatuur voor het publiek in de zaal.

Daarnaast gaat Theater Ins Blau de warmte van het publiek gebruiken om de foyer en de studio’s te verwarmen met een warmte-terugwininstallatie. Naar verwachting is de verbouwing in september klaar.

Om het project te financieren kreeg het theater steun van Fonds 1818 en de gemeente Leiden. De crowdfundingcampagne ‘Groen licht voor Theater Ins Blau’ bereikte op 23 april het financiële doel, waardoor het project definitief doorgang kan vinden.

Afbeelding: Theater Ins Blau