Hans Dagelet ontvangt de Blijvend Applaus Prijs 2018 in de categorie Toneel, Televisie en Film. Dagelet staat dit jaar precies vijftig jaar op het toneel. De oeuvreprijs bestaat uit een bronzen sculptuur en een geldbedrag van vijfduizend euro. Hij ontvangt de prijs op zondag 11 november in De Kleine Komedie in Amsterdam tijdens een feestelijk programma.

De jury noemt Hans Dagelet (73), die behalve acteur ook muzikant, schilder en schrijver is, een van de meest veelzijdige theaterkunstenaars van Nederland. ‘Al deze verdiensten tezamen, maar het meest nog zijn artistieke bewogenheid en nieuwsgierigheid in het theater, zijn voor de jury van de Blijvend Applaus Prijs 2018 aanleiding om de eeuwig jonge Dagelet unaniem tot bekroning voor te dragen’, aldus het juryrapport.

Dit jaar zaten schouwburgdirecteur Nel Oskam, journalist Kester Freriks en producent Arjen Stuurman in de jaarlijks wisselende jury.

De prijs, die bestaat sinds 1962, geldt als waardering voor een geheel oeuvre van een podiumkunstenaar en wordt jaarlijks uitgereikt in de categorie Toneel/Televisie/Film, Cabaret/Kleinkunst/Amusement of Muziek. Het wordt de achttiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Foto: Mark Kohn