Cabaretier Herman Finkers uit Almelo is bekroond met de Blijvend Applaus Prijs 2019. Hij ontving de oeuvreprijs op 17 november in theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Aan de onderscheiding is een sculptuur en een geldbedrag van vijfduizend euro verbonden. Een ‘virtuoos theatermaker en volbloed komiek’ waren de lovende woorden van de vakjury over het werk van Finkers.

Met zijn kenmerkende droogkomische stijl stond Finkers al in de zeventiger jaren op de bühne. In 2000 trok hij zich uit het theater terug, om in 2007 terug te keren met zijn voorstelling Na de pauze. In 2015 maakte hij de NPO 1- nieuwjaarsconference.

‘Herman Finkers heeft miljoenen Nederlanders laten schateren om de absurditeiten in zijn hoofd’, schreef de jury in haar rapport. ‘De grap was vele jaren zijn heilige doel. Maar nu zijn eigen leven daar aanleiding toe geeft, weet hij de lach ook op weergaloze wijze met de traan te vermengen.’ In de commissie zaten Kathleen Warners, Ruud Buurman en Jan Gras.

Regisseur Johan Nijenhuis reikte de prijs aan Finkers uit en vakbroeders Youp van ’t Hek en Micha Wertheim spraken hem toe. Daniel Lohues verzorgde de muziek.

Foto: Martijn Mulder