Halina Reijn stopt eind dit jaar met acteren. Als de huidige reprisetournee van La voix humaine op 21 december erop zit, keert de actrice niet meer terug op de planken. Ook zal ze geen nieuwe acteerklussen voor film en televisie meer aannemen. Reijn gaat zich volledig richten op haar regiewerk.

In een interview dat vanochtend in het Vlaamse dagblad De Standaard verscheen, zegt ze: ‘Als ik nog terugga naar het theater, dan alleen als regisseur.’ Halina Reijn debuteerde in september als filmregisseur met Instinct.

Reijn studeerde in 1998 af aan de Toneelacademie Maastricht en won in datzelfde jaar een Colombina voor haar rol van Lulu in Shopping and Fucking bij De Trust, waar ze tot haar overstap naar Toneelgroep Amsterdam in 2003 vast aan verbonden zat. In 2013 won ze een Theo d’Or voor haar rol in Nora in regie van Thibaud Delpeut. Reijn ontving bovendien in 2013 de Courboisparel en in 2017 de prestigieuze Theo Mann-Bouwmeesterring.

Reijn zal voor het laatst op 21 december in de solovoorstelling La voix humaine in Maastricht te zien zijn. Komend jaar is ze nog te zien in de televisieserie Red Light bij BNNVARA.

Foto: Jan Versweyveld