Na een indrukwekkende carrière van bijna 70 jaar neemt Hans Croiset in juni afscheid van het acteursvak. Zijn allerlaatste rol wordt die van de blinde en verlamde Hamm in Becketts Eindspel bij Theater Rotterdam.

Hans Croiset (1935, Amsterdam) komt uit een echte theaterfamilie. Hij is de zoon van actrice Jeanne Verstraete en acteur en regisseur Max Croiset (1912-1993), wiens vader acteur Hijman Croiset was. Acteur Jules Croiset (1937) is zijn jongere broer, wiens zonen Vincent en Niels ook spelen. Coen Flink (1932-2000) en Guus Verstraete jr. (1947-2017) zijn neven. Hans en Jules werden ook voor een deel opgeleid door hun vader Max.

In 1953 begon Hans zijn carrière als acteur bij het Rotterdams Toneel. Er volgden al snel vele grote rollen en al vroeg werkte hij daarnaast als artistiek leider en regisseur. Hij is daarmee van grote betekenis geweest voor het Nederlandse toneel.

In 1973 richtte Croiset het Publiekstheater op, waar naast zijn vader ook acteurs als Sigrid Koetse, Eric Schneider en Petra Laseur deel van uitmaakten. In 1987 fuseerde het gezelschap met Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam. In 1988 startte hij in Den Haag het Nationale Toneel. En in 1996 richtte hij met Ronald Klamer Het Toneel Speelt op, een nieuw Amsterdams toneelgezelschap met acteurs als Peter Blok, Carine Crutzen en Gijs Scholten van Aschat.

Ook na de pensioengerechtigde leeftijd bleef Croiset grote toneelrollen spelen bij verschillende gezelschappen. Hij won tweemaal de Louis d’Or (in 1980 en 2017), de toneelprijs voor de beste mannelijke acteur van het seizoen. In 2004 ontving hij een oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

Croiset is daarbij altijd een groot voorvechter van het toneelrepertoire in Nederland geweest. In 2017 verscheen zijn boek  Ik, Vondel, de ‘autobiografie’ van ‘de Nederlandse Shakespeare’.

Hans Croiset eindigt straks zijn acteercarrière waar die in 1953 begon. Bij Theater Rotterdam speelt hij in de herneming van Becketts klassieker Eindspel in regie van Erik Whien. De productie werd in 2019 geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de beste voorstellingen van het seizoen. ‘Een bijna vrolijk verlatingsritueel met een fenomenale Hans Croiset’, schreef de Volkskrant. NRC schreef over het ‘prachtig ingeleefd spel van Hans Croiset’. De landelijke tournee van Eindspel gaat morgen van start en eindigt op 5 juni.

Foto: Hans Croiset in Eindspel, Sanne Peper