Ivo van Hove zet met Toneelgroep Amsterdam een nieuwe stap in zijn internationale toneelcarrière: in 2017 regisseert hij de Britse acteur Jude Law samen met Toneelgroep Amsterdam-acteurs Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat en Robert de Hoog in de internationale coproductie Obsession met het Londense Barbican Center.

De voorstelling is onderdeel van een Londens ‘TA-season’, waarin Toneelgroep Amsterdam behalve Obsession ook Romeinse tragedies en Na de repetitie/Persona in het Barbican speelt. Het theater ziet Toneelgroep Amsterdam als model voor een repertoiregezelschap in de 21e eeuw. Obsession gaat op 25 april 2017 in Londen in première en is daarna in Nederland op het Holland Festival te zien.

Van Hove noemt het ‘bijzonder spannend’ om voor het eerst Engelse acteurs samen te brengen met de acteurs van zijn ensemble. Ook Reijn, Scholten van Aschat en De Hoog zullen in het Engels spelen.

Vorig seizoen maakte Van Hove samen met het Barbican Antigone, met de Franse actrice Juliette Binoche. Toni Racklin, Hoofd Theater van het Barbican, noemt Toneelgroep Amsterdam ‘een exceptioneel gezelschap’ en Van Hove een ‘uiterst inspirerende regisseur’. Recentelijk was de TA-voorstelling Kings of War in het Barbican te zien. 

Obsession is gebaseerd op de film Ossessione (1943) van Luchino Visconti en gaat over een aantrekkelijke zwerver en een ongelukkig getrouwde vrouw, die samen een plan smeden om haar man te vermoorden. Het is de vierde voorstelling die Van Hove op werk van Visconti baseert.

Foto: Braden Summers Photography