Danslab Den Haag verdwijnt in zijn huidige vorm. De instelling die voorheen vijf choreografen twee jaar lang begeleidde, wil vanaf heden de zelfredzaamheid van makers stimuleren. ‘Danslab gaat meer ruimte geven aan collectief onderzoek,’ aldus oprichter Jette Schneider. Zij merkt dat makers door de onzekerheid in het culturele veld terugvallen op conservatieve overlevingsstrategieën. Schneider wil deze tendens doorbreken.

Vorig jaar ontstond vanuit Danslab het Netwerk voor Choreografie en Gerelateerde Kunsten. Dit wordt uitgebreid met  ‘Cloud’, een initiatief dat een toegankelijk alternatief moet bieden voor de bestaande instellingen binnen het culturele domein. Hoewel de makers individueel blijven werken, moet een gemeenschap ontstaan, legt Schneider uit. Zo krijgt behalve de individuele ontwikkeling van makers ook de collectieve ontwikkeling van een grotere groep een plek. Vervolgens kan Danslab het maakproces faciliteren, ruimte beschikbaar stellen en contacten leggen.

Op dit moment beperkt het project zich nog tot Den Haag, maar er is contact met andere steden, zegt Schneider. Het netwerk moet zich uiteindelijk ook uitstrekken naar onder andere Amsterdam, Tilburg, Rotterdam en Utrecht.