De eerste winnaars van de Piket Kunstprijzen, een nieuwe onderscheiding voor talent uit Den Haag tot dertig jaar, zijn Joshua Junker (dans), Karel van Laere (toneel) en Inge Aanstoot (schilderkunst). Uit handen van juryvoorzitter Rinus Sprong ontvingen zij op 28 november jl. een cheque van achtduizend euro en een sculptuur van kunstenaar Vittorio Roerade.

Danser Joshua Junker (1998) maakte recent de overstap van het Koninklijk Conservatorium naar de Royal Ballet School in Londen. De dansjury bestaande uit Cora Bos-Kroese (C-Scope) en Gérard Lemaître (oud-danser bij onder andere het NDT) noemde hem een ‘puur, zeldzaam danstalent’. De andere genomineerden waren Imre van Opstal en Rutkay Ozpinar.

Volgens de toneeljury, bestaande uit David Geysen (Toneelgroep De Appel) en Monique van der Werff (White Rabbit Theater), is Karel van Laere (1988) een ‘eigengereide, originele alleskunner’. Ze verkoos hem boven Firma MES en Nik van den Berg. ‘Uit Van Laeres kostuum- en decorontwerpen, films en performances spreekt een groot verlangen om het publiek te verbazen met nieuwe invalshoeken en nieuwe manieren van kijken.’

In de categorie schilderkunst waren tevens Sara Koning en Tomas van Rijs genomineerd. Regisseur Saskia Mees (1955), drijvende kracht achter het inmiddels opgeheven Alba Theaterhuis (1999-2012), ontving de Piket Juryprijs.

Met dit nieuwe, jaarlijks terugkerende initiatief wil de Stichting mr. F.H. Piket een positieve en structurele bijdrage leveren aan de bloei van de kunsten in en rond Den Haag.

Foto Joshua Junker, winnaar Piket Kunstprijzen dans: Janneke van Beek