Het Gronings dans- en performance collectief Teddy’s Last Ride heeft Spr!tzl gewonnen, een nieuw concours voor jong muziektheatertalent, georganiseerd door Silbersee. Gisterenavond vond in Muziekgebouw aan ’t IJ de finale plaats, waarvoor een vakjury uit zeventig deelnemers drie finalisten had geselecteerd. Teddy’s Last Ride kreeg daar de meeste publieksstemmen. Aan de prijs is een bedrag van vijfduizend euro verbonden.

Het was een levendige finale-avond met naast de winnaar presentaties van Akim Moiseenkov en Dave Wismeijer met hun band Stopcontact en van Thanasis Deligiannis met zijn groep I/O. Deligiannis is hedendaags componist en performer. In zijn performance re- (1st draft) belandden we in een nachtcafé. Met veel kostuumwisselingen creëerde hij uiteenlopende scènes, die helaas niet altijd even spannend waren.

Daarna volgden Akim Moiseenkov en Dave Wismeijer met hun band. Hun voorstelling Warm at Heart kent een popconcert-achtige setting waarin het drietal grasduint in het Great American Songbook, waarbij de liedjes door een smaakvolle elektronische mangel zijn gehaald. Het optreden kent veel theatrale elementen die de sfeervolle muziek met trage gedragen zang veel humor meegeven.

Dans, muziek, spoken word, projectie en animatie wisselen elkaar af in Through the Valley van het Gronings dans- en performance collectief Teddy’s Last Ride dat het slot vormde van de finale-avond. De groep komt voort uit Club Guy & Roni. Het was het meest dynamische optreden van de avond met transgenders en drugsverslaafden in sterke dansscènes met verrassende muziek, vaak live gezongen, en schitterende beelden op een grote achterwand. Heel fraai is dat de verschillende elementen een sterk organisch geheel vormen waarin de toeschouwers helemaal worden meegezogen.

Het publiek koos een terechte winnaar in een sterk opgezet project waarin alle deelnemers maar liefst vijftienduizend euro aan budget kregen om hun voorstellingen te ontwikkelen. Ook werden zij door Silbersee productioneel en zakelijk begeleid. Op 7 juli zullen nieuwe pitches plaatsvinden waaruit drie nieuwe Spr!tzl-makers geselecteerd worden. De jury van dit jaar bestaat uit Roni Haver van Club Guy & Roni, Arnold Marinissen van het Conservatorium Amsterdam, Joop Mulder van Oerol/Sense of Place, Mark Timmer van Frascati en Romain Bischoff van Silbersee. In juli 2019 volgt opnieuw een Spr!tzl Finale in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Foto: Through the Valley – Teddy’s Last Ride, Bowie Verschuuren