Zondagavond 13 september zijn in de Amsterdamse Stadsschouwburg tijdens het Gala van het Nederlands Theater de winnaars van het seizoen 2012-2013 bekendgemaakt. Het uitermate sobere door bezuinigingen getroffen Gala werd geproduceerd door de VSCD, uitgevoerd door Orkater en geestig gepresenteerd door Raymonde de Kuyper.

De Louis d’Or (meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) ging naar Pierre Bokma voor zijn rol van Vijs in De verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude van Bos Theaterproducties. Halina Reijn ontving de Theo d’Or (meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol) voor haar rol in de voorstelling Nora van Toneelgroep Amsterdam. De Arlecchino (meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol) ging naar Stefan de Walle voor zijn rol van Smutek in de voorstelling Speeldrift van Toneelschuur Producties.  De Colombina (meest indrukwekkende vrouwelijke bijdragende rol) ging naar Astrid van Eck voor haar rol van Donna in Honingjagers van Wittenbols Schrijft, Ligthert Regisseert.

De Mimeprijs werd in de wacht gesleept door Schweigman& voor de voorstelling Spiegel.

De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater werd gewonnen door Elout Hol voor zijn spel met poppen. De Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumproductie werd toegekend aan de voorstelling Mehmet de veroveraar van De Toneelmakerij.

De Toneelpublieksprijs 2013 was voor de voorstelling De verleiders van Bos Theaterproducties. De Prosceniumprijs 2013 ging naar theaterbureau Via Rudolphi.

Boris van der Ham, voormalig Tweede Kamerlid voor D66, wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Hij volgt daarmee Arthur Japin op, die de afgelopen twee jaar juryvoorzitter was.

Zondagavond 15 september 2013 is het Amsterdam Fringe Festival feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Fringe Awards in de Fringe Tent. De Dioraphte Amsterdam Fringe Award, gekozen door de internationale jury en het publiek, is gewonnen door Sjoerd Meijer met zijn voorstelling De bevrijding van boos mannetje.

Foto: Anna van Kooij