Theatermaker Alexandra Broeder en choreograaf Guilherme Miotto (Corpo Máquina) krijgen dit jaar de Gieskes-Strijbis Podiumprijs. Deze prijs is met een prijzengeld van 60.000 euro per winnaar de grootste podiumprijs van Nederland. De prijs werd vanavond voor de derde keer uitgereikt aan ‘makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten’.

De winnaars mogen het bedrag dat ze winnen met deze prijs naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling.
“Beide makers zijn in hun loopbaan vanuit grote bevlogenheid en vakmanschap steeds dichter tot de kern van hun kunstenaarschap gekomen. Ze staan midden in de samenleving en voelen een sterke noodzaak om ingewikkelde maatschappelijke onderwerpen uit de taboesfeer te halen. Zowel Broeder als Miotto bevinden zich op een kantelpunt in hun carrière: ze ontdekken nieuwe, spannende artistieke terreinen en een wereld van mogelijkheden ligt aan hun voeten,” aldus de commissie.

De adviescommissie van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs bestond dit jaar uit Tobias Kokkelmans (dramaturg en voorzitter van de commissie), Viktorien van Hulst (directeur Theaterfestival Boulevard), Rainer Hofmann (artistiek directeur SPRING Performing Arts Festival), Anoek Nuyens (theatermaker) en Bo Tarenskeen (theatermaker).

Het Gieskes-Strijbis Fonds, dat de prijs heeft ingesteld, heeft als doelstelling vrij denken en verbeelden stimuleren. Met de prijs wil het fonds de winnaars in staat stellen om twee jaar voluit aan de verwezenlijking van hun eigen visie te werken. In 2018 wonnen Nicole Beutler en ROSE Stories.

Foto: Emma te Hietbrink