In Amsterdam zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2019: theatermaker Alexandra Broeder, kunstenaarsduo Daniel van den Broeke & Florian Borstlap (The Performance Bar), danseres/choreografe Florentina Holzinger, choreograaf Guilherme Miotto (Corpo Máquina) en pianist/componist Matteo Myderwyk komen in aanmerking voor deze prijs.

De Gieskes-Strijbis prijs is de grootste podiumprijs van Nederland, met een prijzengeld van € 60.000 dat jaarlijks aan twee winnaars wordt uitgereikt. De prijs beloont kunstenaars die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten. De winnaars mogen het prijzengeld naar eigen inzicht aanwenden ten behoeve van hun artistieke ontwikkeling.

De adviescommissie schrijft: “Wat deze genomineerden bindt, is dat ze allen een opvallende artistieke signatuur hebben en pioniers zijn in hun eigen vakgebied. Bij allen bestaat het risico om tussen wal en schip te vallen: ze worden niet meer geschaard onder de noemer ‘jong en aanstormend’ en hun werk is ook niet geborgd binnen grotere structuren en instellingen. Daarnaast is het werk vaak dermate out of the box dat reguliere subsidieregelingen minder goed passen.” De adviescommissie van de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2019 bestaat uit Anoek Nuyens (theatermaker), Viktorien van Hulst (directeur Theaterfestival Boulevard), Rainer Hofmann (artistiek directeur SPRING Performing Arts Festival), Bo Tarenskeen (theatermaker) en Tobias Kokkelmans (dramaturg en voorzitter van de adviescommissie).

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs is een initiatief van het Gieskes-Strijbis Fonds, dat vrij denken en verbeelden wil stimuleren. De prijs wordt sinds 2017 uitgereikt. In 2018 wonnen choreograaf en theatermaker Nicole Beutler en story producers ROSE stories de prijs. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op 9 september.