Gemma Jelier wordt per 1 april de nieuwe algemeen directeur van Korzo. Ze volgt artistiek directeur Leo Spreksel en voormalig zakelijk directeur Aukje Bolle op. Korzo zet met deze wisseling in op een nieuw directiemodel – waarin Jelier wordt bijgestaan door een artistiek leider dans en een zakelijk leider.

Die functies moeten nog door haar in overleg met de Raad van Toezicht worden ingevuld. Op deze manier hoopt het Haagse theater en productiehuis een stevige stap te zetten naar een toekomstbestendige organisatie.

Gemma Jelier noemt het een grote eer om sturing te mogen geven aan de organisatie. ‘Korzo is voor mij dé plek waar – zonder omwegen – geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van dans, performance, muziek en circus. En dat alles in een prachtige internationale stad aan zee die volop in beweging is.’

Jelier werkt op dit moment als hoofd van de bacheloropleiding Dans en als coördinator van de vooropleiding bij ArtEZ. Hiervoor was ze onder meer zakelijk directeur bij DOX, algemeen directeur bij Springdance en zakelijk leider van Huis & Festival a/d Werf. De afgelopen zes jaar nam ze bovendien zitting in de Raad voor Cultuur.

Korzo groeide onder leiding van Leo Spreksel uit tot toonaangevend talentontwikkelingsplatform voor dans. Hij was sinds 1988 werkzaam bij Korzo: eerst als programmeur, en vanaf 1994 als artistiek directeur. Ruim een jaar geleden kondigde hij zijn vertrek aan. Over Jelier zegt hij: ‘Ik heb bewondering voor haar loopbaan, haar betrokkenheid en passie voor de podiumkunst in Nederland.’

Foto: Van Haaff