De voorstellingen Rule of Three, The hidden floor en We Are Nowhere Else But Here zijn genomineerd voor een Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie’ van het voorbije jaar. Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn de dansers Guido Dutilh, Gil Gomes Leal en het gehele danserstableau van Thron van Krisztina de Châtel. De winnaars van de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) worden op 12 oktober bekend gemaakt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen.

De VSCD-Dansprijzen worden sinds 1983 uitgereikt. Ze willen de prestaties van dansers en gezelschappen eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De trofee is een bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Rob van Steen (directeur Theaters Tilburg), Judith Blankenberg (programmeur Grand Theatre Groningen), Iselle Claassens (programmeur, Parktheater Eindhoven), Brigitte De Goeij (De Goeij Cultuur en Zaken), Swantje Schäuble (danseres), Leo Spreksel (artistiek leider), Violien Vocks (programmeur, Parkstad Limburg Theaters), Jasper Weck (programmeur Theater de Veste) en Liesbeth Wildschut (docent Universiteit Utrecht).

Rule of Three van choreograaf Jan Martens (GRIP) maakte op de jury ‘een onuitwisbare indruk als multi-sensorische performance die dansend het midden houdt tussen popconcert en poetry slam’. The hidden floor van choreograaf Franck Chartier bij het Nederlands Dans Theater noemt de jury ‘een overweldigend feest voor de zintuigen’. En We Are Nowhere Else But Here van choreograaf Stephen Shropshire, in coproductie met Korzo Producties, wordt ‘gestileerd en toch intiem en menselijk’ genoemd.

Danser Guido Dutilh is genomineerd voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van choreograaf Marco Goecke. ‘Dutilh trekt al direct de aandacht van de toeschouwer en weet met zijn loepzuivere precisie en gepassioneerde interpretaties een sfeer van mysterie te creëren’, schrijft de jury. Danser Gil Gomes Leal was in Aghori van Shailesh Bahoran volgens de jury ‘een onnavolgbaar krachtige persoonlijkheid’.

Uit de voorstelling Thron van Krisztina de Châtel zijn alle vijf de danseressen genomineerd: Marina Bilterijst, Gilda Federica Cesario, Alina Fejzo, Mariagrazia Nacci en Martina Orlandi. Ze vormen volgens de jury ‘een sterke eenduidige groep zonder leider in een uiterst minimalistisch stuk van geometrische precisie’.

Foto: Thron, Krisztina de Châtel & VA Wölfl, Robert Benschop