Igone de Jongh gaat afscheid nemen van Het Nationale Ballet. De 39-jarige eerste soliste wil als zelfstandige en onafhankelijke danseres invulling geven aan de laatste jaren van haar carrière. De Jongh was 24 jaar aan het balletgezelschap verbonden.

‘Het mooiste gezelschap van de wereld’, noemt De Jongh Het Nationale Ballet in een verklaring, en het voelt voor haar vreemd om te vertrekken. Maar de wens om zich te kunnen ‘blijven ontwikkelen als danseres en nog vele mooie rollen te dansen buiten de context van een klassiek gezelschap’ gaf de doorslag.

De Jongh kwam in 1996 als aspirant bij Het Nationale Ballet binnen en promoveerde er in 2003, op 24-jarige leeftijd, tot de hoogste rang van eerste soliste. Ze danste er bijna alle hoofdrollen uit het klassieke repertoire en werd de muze van choreograaf Hans van Manen. Voor haar carrière werd ze onder meer onderscheiden met de Alexandra Radius Prijs en een Gouden Zwaan, en benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De Jongh danst tot aan haar afscheid nog een aantal voorstellingen bij Het Nationale Ballet, namelijk in het jaarlijkse Gala, het programma Best of Balanchine III en ten slotte in oktober haar geroemde de rol van Julia in Romeo en Julia van Rudi van Dantzig.

Foto: Angela Sterling