Op 4 mei staan prima ballerina van Het Nationale Ballet Igone de Jongh en gelauwerd acteur Pierre Bokma eenmalig samen in Carré. In het kader van Theater Na de Dam brengen ze het levensverhaal van Edith Eger, de ‘ballerina van Auschwitz’.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking programmeert Theater Na de Dam jaarlijks in heel Nederland voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog en de herdenking zo van extra betekenis voorzien.

In de piste van Carré organiseert Theater Na de Dam steeds een eigen productie en initieert daarbij ontmoetingen tussen kunstenaars die nooit eerder samenwerkten. Over het leven van Edith Eger, die op haar zestiende moest dansen voor de ‘engel des doods’ Josef Mengele, schrijft Gerardjan Rijnders dit jaar een nieuwe toneeltekst. Samen met choreograaf Peter Leung, Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet, en de acteurs maakt hij ‘een voorstelling die zich afspeelt tussen dader en slachtoffer, tussen toen en nu, tussen de dans en de taal’.

Foto: J.W. Kaldenbach & Alique