Volgens de Duitse nieuwssite DNN online, een service van de Leipziger Volkszeitung, vertrekt William Forsythe per 1 september 2015 als artistiek leider bij The Forsythe Company, het dansensemble dat hij in 2005 oprichtte. Danser en choreograaf Jacopo Godani gaat hem vervangen.

Dit besluit zou zijn besproken tijdens een buitengewone vergadering van de commissie cultuur van de Duitse stad Dresden over de toekomst van het ensemble. Hierbij was Jocopo Godani, op uitnodiging van de commissie, aanwezig. Belangrijk agendapunt van deze vergadering was de verlenging van het contract dat de gemeente Dresden bij de oprichting van The Forsythe Company in 2005 met het ensemble sloot en dat zou aflopen in 2016. Burgemeester Helma Orosz pleitte voor een tweejarige verlenging. Het besluit hierover is voorlopig opgeschort.

Publiciteitswoordvoerder Mechthild Ruehl van The Forsythe Company kan het terugtreden van Forsythe niet bevestigen. In een reactie vertelt ze dat er inderdaad onderhandeld wordt over zijn vervanging, maar dat nog niets zeker is. Volgens een andere bron zou het gezelschap per 15 juli 2015 ophouden te bestaan. Ook dat kon niet worden bevestigd.

William Forsythe richtte het dansensemble The Forsythe Company in 2005 op, een jaar na de opheffing van het Ballett Frankfurt. Forsythe staat bekend om het verbreken van de band met het klassieke dansrepertoire en het aangaan van de dialoog met belangrijke hedendaagse stromingen, zoals architectuur, performance en interactieve multimedia. Het ensemble bestaat uit zeventien dansers en geniet nationale en internationale bekendheid. Op het aankomende Holland Festival staat The Forsythe Company met de Nederlandse première van The returns.

Jacopo Godani studeerde klassiek ballet en moderne danstechnieken in La Spezia (Italië) en Brussel. In 1988 maakte hij zijn professionele debuut als danser bij een aantal gevestigde dansgezelschappen in Parijs. Godani werkte al met William Forsythe samen van 1991 tot 2000 bij het Ballett Frankfurt. Hij was daar één van de belangrijkste danssolisten. Ook was hij samen met Forsythe als choreograaf bij het gezelschap betrokken.

(Foto: William Forsythe)