Bij het Fonds Podiumkunsten zijn er fors meer subsidieaanvragen binnengekomen dan vier jaar geleden. Dat is opvallend omdat het rijkscultuurfonds het beschikbare budget onder minder instellingen wil gaan verdelen. Tot 1 februari konden gezelschappen en festivals bij het fonds structurele subsidie aanvragen voor de periode 2025-2028. In totaal kwamen er 376 plannen binnen. Vier jaar geleden waren dat er nog 299. 

Namens de Rijksoverheid ondersteunt het Fonds Podiumkunsten (FPK) het professionele podiumaanbod in Nederland, naast de Culturele Basisinfrastructuur (BIS). Het aantal aanvragen van festivals is ongeveer gelijk gebleven (95 aanvragen nu ten opzichte van 96 in 2020). Maar de groei van het aantal aangevraagde productiesubsidies is groot. Er kwamen dit jaar 281 aanvragen binnen ten opzichte van 203 in 2020.

Dit betekent dat een groot aantal aanvragen niet gehonoreerd zal worden. Het budget dat het Fonds krijgt van het Rijk is namelijk ongeveer gelijk gebleven (dat wil zeggen inclusief de 15 miljoen extra die op Prinsjesdag 2020 toegevoegd werd). Voor het maken van producties is er straks ruim 35 miljoen te verdelen, voor de festivals ruim 7 miljoen. Daarnaast kondigde het fonds afgelopen oktober aan het beschikbare geld aan minder instellingen te willen geven. Het fonds ziet nu te veel kwetsbare instellingen en wil een kleiner aantal met meer geld ‘meer ruimte bieden om in te kunnen spelen op (maatschappelijke) ontwikkelingen’.

De ingediende aanvragen moeten door het Fonds nog beoordeeld worden op volledigheid, voorwaarden en instapeisen. Als een aanvraag daaraan niet voldoet, mag de indiener ontbrekende gegevens nog binnen een week aanleveren. Voor 1 maart volgt een bericht of de aanvraag in behandeling wordt genomen en aan een van de adviescommissies zal worden voorgelegd. Uiterlijk 31 juli wil het fonds de besluiten bekend maken.

Viktorien van Hulst, directeur-bestuurder Fonds Podiumkunsten, benadrukt dat het doen van een aanvraag grote inspanning vraagt, zeker als er ook moeten worden ingediend bij verschillende overheden. Veel aanvragers hebben dit jaar tot net voor de sluitingsdatum gewerkt aan hun plannen. ‘Goed dat deze fase nu is afgerond en organisaties hun aandacht weer op andere zaken kunnen richten. En hopelijk ook ruimte hebben om even bij te komen.’

Foto: Michel Schnater – Rhythm and Flow van ISH Dance Collective