Viktorien van Hulst wordt per 1 juli de nieuwe directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten. Ze verlaat dan Festival Boulevard, waarvan ze ruim zes jaar directeur was. Peggy Olislaegers, voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen, treedt voor het festival van 2021 op als interim-directeur.

Onder leiding van Van Hulst initieerde Theaterfestival Boulevard de afgelopen jaren intensieve artistieke samenwerkingen met de directe omgeving en werd het festival actief in verscheidene internationale netwerken. Daarnaast zette het festival nog meer in op talentontwikkeling. In 2020 won Boulevard de Prijs van de Kritiek voor de speciale editie ‘Afzender Boulevard’, waarbij Van Hulst werd geprezen voor haar inzet voor de positie van de Nederlandse podiumkunstenfestivals. Ze ziet de start van de nieuwe kunstenplanperiode, met het door rijk, provincie en gemeente positief ontvangen meerjarenplan, als een goed moment om het stokje over te dragen.

Naast directeur van Theaterfestival Boulevard, is Van Hulst actief betrokken bij onder meer Kunsten ’92 en de Verenigde Podiumkunstenfestivals. Als intendant van het Fast Forward programma, dat talentvolle makers helpt hun vleugels internationaal uit te slaan, werkte ze al samen met het Fonds Podiumkunsten.

Bij het fonds volgt Van Hulst Henriëtte Post op, die eind vorig jaar na ruim 13 jaar heeft aangekondigd te vertrekken. Van Hulst laat weten te houden van de breedte van het veld dat het fonds vertegenwoordigt, en zich te willen inzetten voor de diversiteit daarvan: ‘voor verschillende perspectieven, genres en generaties’. De coronacrisis legt volgens haar bestaande pijnpunten in de kunsten nog meer bloot. ‘Sector en beleidsmakers moeten samen op zoek naar nieuwe vormen voor een solidair en inclusief bestel. Daar wil ik als directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten aan bijdragen.’

Het Fonds Podiumkunsten is het landelijk cultuurfonds voor muziek, muziektheater, dans, theater en festivals dat een budget van 62 miljoen euro beschikbaar heeft. Het Fonds geeft namens de Rijksoverheid ondersteuning aan alle vormen van professionele podiumkunsten en is ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse covid-steunmaatregelen.

Foto: Karin Jonkers