Het Fonds Podiumkunsten neemt 360 aanvragen voor meerjarige subsidie voor de periode 2025-2028 in behandeling. Het bedrag van alle aanvragen samen is 91,6 miljoen euro. Het totaal beschikbare budget is 47,5 miljoen per jaar.

Dit maakte het Fonds bekend op zijn website. Gezelschappen en producenten die aanvragen voor meerjarige productiesubsidie doen dat in een van drie categorieën. Vooral in categorie I, voor de kleinste instellingen, is het dringen: 143 aanvragers claimen 20,4 miljoen euro, terwijl het budget 6,25 miljoen is. Ook in categorie III voor de grootste instellingen is de druk groot: 29 instellingen vragen 22,8 miljoen aan voor een budget van 10,45 miljoen aan – maar dit wordt enigszins vertekend, omdat een aantal aanvragers in deze categorie ook een aanvraag heeft ingediend voor de Basisinfrastructuur. In totaal dingen 272 gezelschappen naar een meerjarige productiesubsidie.

Bij de festivals zijn er in totaal 88 aanvragers voor een budget van 7,275 miljoen euro. Samen vragen ze 12,4 miljoen euro aan. De festivals vragen aan in een van de vijf landsregio’s (noord, oost, midden, west en zuid) en daarnaast is er voor het eerst 130.000 budget voor een of meerdere festivals in het Caribisch deel van het koninkrijk. Opvallend genoeg is daar enkele aanvraag voor ingediend.

Het Fonds Podiumkunsten maakte eerder bekend dat er 376 aanvragen waren ingediend. Daarvan zijn er dus 16 niet in behandeling genomen. ‘Niet alle aanvragen voldoen aan vereisten op het gebied van governance’, schrijft het Fonds. ‘Daarnaast zijn er aanvragen die niet voldoen aan de eisen omdat de kernactiviteiten niet passen binnen de regeling.’

Naast de aantallen aanvragen maakt het Fonds ook de samenstelling van de beoordelingscommissies bekend. Het Fonds maakt de besluiten over de aanvragen begin juli bekend.

beeld Herman van Bostelen