De voorstelling De Hollanders van Theatergroep Aluin is de favoriet van de Utrechtse WijkJury 2020. De jury van 15 ‘ongeoefende doch bevlogen ogen’ vond het ‘prachtig om te worden ondergedompeld in de oorsprong van het Nederlands theater’. 

Met De Hollanders bracht Aluin een hommage aan de Nederlandse toneelschrijfkunst, met door Erik Snel bewerkte en door Victorine Plante geregisseerde fragmenten uit onder meer Lanseloet van Denemerken, Spaanschen BrabanderWarenar, Mariken van Nieumeghen en Elckerlyc.

De jury zag ‘een bruisende voorstelling vol humor, historie en rijke teksten die op toegankelijke wijze en dicht op de huid werd gespeeld’. Aluin liet hen daarbij ‘de magie van het theater zien, waarbij met een simpel attribuut of lichtwissel de verbeelding werd aangewakkerd’.

De Utrechtse WijkJury komt voort uit de Amsterdamse WijkJury die in 2009 door Adelheid Roosen werd opgezet om het theater te openen voor wijkbewoners. De leden zijn divers in achtergrond en uit verschillende woonwijken van de stad afkomstig. De Amsterdamse WijkJury bekroonde vorige week de voorstelling Door de schaduw heen van Dilan Yurdakul, Likeminds en Bellevue tot favoriet.

De Hollanders wordt volgend zomerseizoen hernomen. Foto: Sanne Peper