Eric de Vroedt spreekt dit jaar de Staat van het Theater uit en opent daarmee officieel theaterseizoen 2023-2024. De traditionele aftrap van het Nederlands Theater Festival (TF), waarin prominenten uit het culturele veld hun kijk op het Nederlandse theaterklimaat delen, vindt dit jaar op 7 september plaats in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Eric de Vroedt is schrijver, regisseur en sinds 2018 artistiek leider van Het Nationale Theater. Daar maakte hij onder meer The Nation (2017), De eeuw van mijn moeder (2021) en de Leedvermaak Trilogie (2022). Tussen 2004 en 2012 maakte hij de succesvolle theaterserie Mightysociety. Komend seizoen staan de producties Disgraced (in samenwerking met Saman Amini) en Brown Sugar Baby van hem op de rol bij HNT.

TF-directeur Tobias Kokkelmans noemt De Vroedt een voorloper van belangrijke ontwikkelingen die gaandeweg door het theaterveld zijn overgenomen. ‘We zijn benieuwd naar de persoonlijke terugblik én vergezichten die hij met ons zal delen.’

De Vroedt: ‘Terwijl de wereld wordt geteisterd door hittegolven, monsterstormen, militaire coups en politieke aardverschuivingen, terwijl diverse groepen in de samenleving steeds radicaler tegenover elkaar staan, terwijl burgers, overheid, instituten en bedrijven worstelen met de hoognodige transitie en vernieuwing die vaak op zich laat wachten, wordt er ondertussen in dit land prachtig, urgent, meeslepend en onontkoombaar theater gemaakt.’ De Vroedt is niet van plan te benoemen wat er allemaal verkeerd gaat. ‘Laat ik eens proberen te benoemen wat er is, wie wij zijn, wat ik ben en waarom ik nu al meer dan dertig jaar doe wat ik doe.’

Sinds vorig jaar wordt behalve de Staat van het Theater, ook de State of the World uitgesproken tijdens het Nederlands Theater Festival. Op 8 september wordt in dat kader de Afghaanse filmmaker Sahra Mani geïnterviewd door Thomas Erdbrink.

Het Nederlands Theater Festival duurt tot en met 17 september en wordt afgesloten met het Gala van het Nederlands Theater, waar onder andere de belangrijke toneelprijzen Louis d’Or en Theo d’Or worden uitgereikt.

Foto: Gordon Meuleman