Na de toekenning van de Prijs van de Kritiek en de Amsterdamprijs eerder dit jaar ontvangt theatermaker Eric de Vroedt op 10 december de Clara Meijer-Wichmann Penning. Hij krijgt de penning voor zijn inzet ter verdediging van de rechten van de mens met zijn voorstellingenreeks mightysociety. De uitreiking vindt plaats op de Dag van de rechten van de mens.

De Vroedt krijgt de jaarlijkse penning uitgereikt door de Liga voor de rechten van de mens en Stichting j’accuse. De organisaties roemen de vernieuwende en aansprekende manier waarop De Vroedt brandende maatschappelijke kwesties onder de aandacht brengt. Met zijn mightysociety-reeks en de hierbij behorende verdiepende sideshows slaagt hij erin situaties waarin mensenrechten en de menselijke waardigheid onder druk staan indringend en vanuit diverse invalshoeken te belichten.

Met de prijs willen beide organisaties eer betuigen aan De Vroedt en aan alle acteurs en medewerkers die de mightysociety-reeks tot stand hebben gebracht. Zij hopen met deze erkenning anderen te stimuleren om via het theater maatschappelijke thema’s aan het licht te brengen en het publiek en de samenleving zo een spiegel voor te houden.

Bij de uitreiking in de Vondelkerk in Amsterdam op 10 december zal prof. Kati Röttger, hoogleraar theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, de Clara Meijer-Wichmann Lezing houden.

Momenteel staat mightysociety10 in de theaters, de laatste voorstelling in de reeks. Donderdag 22 november gaat in Theater Kikker in Utrecht mightyfinalremix in première, waarin het beste van alle delen in een razend tempo door elkaar wordt gehusseld. Op 1 december verschijnt een speciale uitgave van TM waarin het mightysociety-project in zijn geheel de revue passeert, en op 11 januari krijgt Eric de Vroedt de Prijs van de Kritiek overhandigd.

(mightysociety10 – mightysociety, foto: Sanne Peper)