Het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) presenteert komend seizoen gastregies van Michiel van Erp, Julien Gosselin en Simon McBurney. Directeur Ivo van Hove regisseert bewerkingen van de romans Een klein leven en Dood in Venetië.

Het eigen ensemble van het ITA, de nieuwe fusie van Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam, maakt komend seizoen zes nieuwe producties. De jonge Franse regisseur Julien Gosselin (Les Particules Élementaires en 2666) reflecteert in de Vallende Man op het mondiale terrorisme. De voorstelling maakt deel uit van Gosselins groots internationaal Don DeLillo-project, waarvan het eerste deel deze zomer tijdens het Festival d’Avignon in première gaat.

Michiel van Erp maakt zijn grote zaal-debuut met Het hout van Jeroen Brouwers. De Britse regisseur Simon McBurney – die vorig jaar nog met The Encounter op het Holland Festival en met Dog’s Heart bij DNO te zien was – kiest voor zijn ITA-regiedebuut Tsjechovs De kersentuin.

ITA-directeur en vaste regisseur Ivo van Hove regisseert bewerkingen van de bestseller Een klein leven (A Little Life) van Hanya Yanagihara en Thomas Manns novelle Dood in Venetië. De laatste voorstelling is een samenwerking tussen ITA en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ramsey Nasr bewerkt de tekst en Nico Muhly componeert nieuwe muziek.

Bij ITA2, het Amsterdamse platform voor de ontwikkeling van regietalent, regisseert Maren E. Bjørseth In wankel evenwicht van Edward Albee, een coproductie met Toneelschuur Producties.

Foto Julien Gosselin: Simon Gosselin


Bekijk hier de plannen van de andere grote gezelschappen voor seizoen 2018-2019 (de lijst wordt aangevuld)