Het aankomende theaterseizoen maken zowel Simon Stone als Katie Mitchell een voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam (TA). Voor de Australische regisseur en schrijver Stone, die twee jaar geleden bij TA Medea regisseerde, is het de start van een meerjarige verbintenis met de groep. Zijn eerste voorstelling wordt Ibsen huis, een vrije bewerking van Bouwmeester Solness. De Engelse Mitchell, vorig jaar Brandstichter in de Stadsschouwburg Amsterdam, regisseert De meiden van Jean Genet met Chris Nietvelt en Marieke Heebink.

Directeur Ivo van Hove regisseert twee producties. De dingen die voorbijgaan is het tweede deel van zijn Couperus-trilogie die TA maakt in samenwerking met de Ruhrtriënnale. Daarnaast gaat Van Hove zich richten op muziektheater. In coproductie met Muziektheater Transparant regisseert hij Janáčeks liederencyclus Dagboek van een verdwenene, waarin zangers Ed Lyon en Silvia de La Muela optreden naast acteur Hugo Koolschijn.

Maren E. Bjørseth regisseert in het kader van TA2 Emilia Galotti van Lessing. TA2 wordt onderdeel van een breder ’talent centre’, waarin ook de jongerenvoorstellingen en de stageprogramma’s worden opgenomen.

Onder andere La voix humaine en Glazen speelgoed gaan in reprise en op tournee door Nederland. The Fountainhead zal nog vier weken in Amsterdam spelen, met een busservice voor toeschouwers van buiten de stad. De voorstelling vervolgt zijn wereldtournee naar Parijs, Seoul en Taipei.

Foto: publiciteitsbeeld Ibsen huis, Jan Versweyveld