Op 1 maart 2024 vertrekt Marga Kroodsma na ruim vijf jaar als artistiek en algemeen directeur bij het Veem House for Performance. De Amsterdamse instelling zal in het nieuwe jaar transformeren tot ‘Artist Run House’, waarin meerdere ‘Artistic Fellows’ de artistieke koers zullen bepalen. Kroodsma noemt dit daarom ‘het juiste moment’ om te stoppen.

Kroodsma schrijft trots te zijn op de vastberaden koers voor ruimte, tijd en aandacht om de groei van artistieke voorstellen binnen ‘het Veem’ mogelijk te maken. ‘Het was een avontuur en voorrecht om samen met een bevlogen team steeds weer nieuwe wegen te ontdekken en bijzondere verbindingen te leggen. We hebben ruimte gecreëerd voor experiment en onderzoek, met een focus op uitwisseling en ontmoeting.’

Kroodsma volgde in 2018, het eerste jaar als interim, Anne Breure op als directeur van het Veem. Daarvoor was ze directeur van festival Jonge Harten in Groningen, een functie die ze tussen 2011 en 2017 bekleedde. Eerder werkte ze voor diverse festivals, onder meer als programmeur.

Veem House for Performance is van plan een kwartiermaker aan te stellen om de beoogde veranderingen in de organisatie in goede banen te leiden.

Foto: Veem House for Performance