DEN nodigt podiumkunstinstellingen uit om deel te nemen aan een nieuw archieftraject. Het kennisinstituut cultuur & digitalisering begeleidt de komende maanden 14 deelnemers bij het in kaart brengen, organiseren en digitaal ontsluiten van hun archief.

Net als vorig jaar, kan DEN ook dit jaar een groep theater-, dans- en muziekinstellingen intensief ondersteunen om (digitale) materialen gestructureerd te gaan bewaren en beschikbaar te maken voor (her)gebruik.

Tijdens het traject krijgen deelnemers begeleiding in het verkrijgen van inzicht en overzicht in wat er al in het archief aanwezig is, in het ‘duurzaam’ inrichten van dit archief (waardoor het in de toekomst eenvoudiger wordt om informatie terug te vinden), en in het nadenken over welk materiaal uit het archief interessant is om beschikbaar te maken voor publiek, makers en onderzoekers, en hoe dat te doen.

De instellingen werken samen een coach, met wie ambities en de juiste lijnen bepaald worden. Experts delen hun kennis over specifieke vraagstukken, zoals hoe het zit met rechten op materialen en hergebruik.

‘Niet elke instelling denkt al in termen van archief en archivering’, schrijft DEN in zijn oproep. ‘Door dat wel te doen, werp je een nieuwe blik op het materiaal dat je in huis hebt. Eentje die aandacht heeft voor het zichtbaar, houdbaar en bruikbaar maken van dit inspirerende materiaal. Zodat mensen weten dat het bestaat, ze het kunnen bekijken en dat het niet zomaar vergeten raakt.’  Zo heeft bijvoorbeeld Dansmakers Amsterdam zijn makersarchief al klaargezet voor de overdracht naar ICK. En dook Don’t Hit Mama zijn diverse archief in en haalde verhalen op.

Het traject vindt twee keer plaats in 2021. DEN nodigt instellingen uit aan één van deze edities deel te nemen. De eerste loopt van april t/m juli, de tweede van augustus t/m december 2021. Deadline voor het aanmelden voor de eerste editie is 16 april. Meer informatie op de website van DEN.

Foto: You better move van Diego Oliveira en Dansmakers Amsterdam, Nellie de Boe