Op 17 september wordt de Prosceniumprijs uitgereikt aan De Nieuwe Toneelbibliotheek, tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Dat werd vandaag bekendgemaakt in het nieuwe nummer van Theaterkrant Magazine. De Prosceniumprijs is de jaarlijkse prijs voor persoon of instelling die ‘achter de schermen’ een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlands theater.

De VSCD Toneeljury noemt het archief van De Nieuwe Toneelbibliotheek ‘een viering van actuele verhalen en van alle stijlen, conflicten, plotwendingen en personages die deze verhalen in zich dragen’. Met de uitgaves draagt de bibliotheek volgens de jury bij ‘aan het ondersteunen van de toneelschrijver in het nu en aan de verspreiding van hedendaagse teksten in de toekomst’.

De Nieuwe Toneelbibliotheek heeft sinds de oprichting veertien jaar geleden ruim 750 toneelteksten uitgegeven. Het gaat daarbij niet alleen om nieuw Nederlandstalig repertoire, maar ook vertalingen, bewerkingen en secundaire literatuur. Sinds 2020 is er een spin-off-reeks: De Nieuwe Dansbibliotheek. Naast de kenmerkende, gekleurde zakboekjes op ansichtkaartformaat is er een uitgebreide digitale bibliotheek, waarop inmiddels meer dan 800 toneelteksten gratis ter beschikking worden gesteld.

Uitgever en medeoprichter Ditte Pelgrom noemt de toekenning van de Prosceniumprijs in een interview in Theaterkrant Magazine een grote eer. ‘We hebben steeds alles volledig voor het veld gedaan. We hebben ontzettende verliezen geleden omdat we de porto’s niet wilden verhogen, we hebben veldkortingen opgezet voor studenten, allemaal uit eigen zak. Ik kwam er pas heel laat achter dat je dat soort zaken moet uitleggen, dat de liefde er niet automatisch van afstraalt. Ik ben heel blij dat er dan een erkenning komt vanuit een vakjury, niet alleen voor ons maar ook vooral voor alle schrijvers, dat hun werk serieus genomen wordt.’

De Nieuwe Toneelbilbliotheek ontvangt de prijs op de slotdag van het Nederlands Theater Festival, tijdens het Gala van het Nederlands Theater. In een nieuwe samenwerking tussen de VSCD en Theaterkrant verschijnt er in het vandaag verschenen septembernummer een uitgebreid profiel. Voorheen werd de winnaar van de prijs pas op het gala bekendgemaakt, maar om te voorkomen dat de toekenning raakt ondergesneeuwd tussen alle andere prijzen, wordt de winnaar eerder al in Theaterkrant Magazine aangekondigd.

Eerdere winnaars van de in 1981 ingestelde Prosceniumprijs waren onder meer Carly Everaert (2022), The Need for Legacy (2021) en Don Duyns en Pieter Kramer (2020).

Foto: De Nieuwe Toneelbibliotheek


Lees hier het profiel van De Nieuwe Toneelbibliotheek in het septembernummer van Theaterkrant Magazine: ‘Een langer leven, een groter bereik’ (alleen voor abonnees)