Cherish Menzo wint de BNG Bank Theaterprijs 2023 voor haar voorstelling D̶A̶R̶K̶MATTER. Aan de stimuleringsprijs voor jong talent is een bedrag van 45.000 euro verbonden.

Menzo ontving de prijs vrijdag in Theater Bellevue op het Nederlands Theater Festival. Volgens het juryrapport nemen de geweldige spelers van D̶A̶R̶K̶MATTER – Cherish Menzo en  Camilo Mejía Cortés  - het publiek mee in een donkere sprookjeswereld.

Menzo identificeert de duisternis als driving force voor heling en transformatie. Twee personages verkennen de sci-fi-achtige duisternis die op het podium wordt gepresenteerd. In de verkenning wisselen momenten van sterk beeldend theater zich af met totale duisternis. Hoodies, laklaarzen met plateauzolen, zwarte verf en gouden grills lijken te worden geïntroduceerd als de space suits die ze tot hier gebracht hebben. Maar ze zijn veilig gearriveerd, dus de bescherming kan worden uitgetrokken. De chopped-&-screwed beats veranderen van pessimistische rap-lyrics, die uit een andere realiteit afkomstig lijken, in een hypnotiserend mantra.

De voorstelling van Menzo sleepte de afgelopen maanden nominaties binnen voor zowat alle grote theaterprijzen van de Lage Landen. D̶A̶R̶K̶MATTER (coproductie met Frascati Producties, GRIP en De Coproducers) staat momenteel in de officiële juryselectie van het Nederlands én Vlaams Theaterfestival en maakt nog kans op de VSCD-Mime en Performance Prijs en een VSCD Zwaan.

Met de BNG Bank Theaterprijs wil het BNG Cultuurfonds jong theatertalent tot 35 jaar stimuleren. Met het prijzengeld van 45.000 euro kan Menzo de winnende voorstelling hernemen langs Nederlandse theaters en/of investeren in een nieuwe productie.

De andere genomineerden van dit jaar waren Gavin-Viano (Frascati Producties) voor Bloodscent, Kim Karssen & Hendrik Kegels (BRONKS & Theater Artemis) voor NIETES, Merel Severs (Theater a/d Rijn, De Nieuwe Oost) voor Try Not To Know What You Know, Ada Ozdogan & Momo Samwel (Theater Rast) voor GRACE en Maxine Palit de Jongh, Nadia Amin en Zephyr Brüggen (Likeminds) voor VECHT.

De BNG Bank Theaterprijs jury 2023 bestond uit Miel van Teijlingen (voorzitter), Leonie Clement, Carole van Ditzhuyzen, Mark Fischer, Lieke Hillebrand en Richard Kofi.

Foto: Nichon Glerum