De Nederlandse Reisopera gaat Die Zauberflöte niet geënsceneerd, maar in een semi-concertante versie uitvoeren. Dat maakte het gezelschap gisteren bekend. Personele onderbezetting en de omvang van de geplande productie liggen ten grondslag aan deze beslissing.

‘Het is niet mogelijk om in de resterende repetitietijd de voorbereidingen voor een geënsceneerde versie volgens het originele concept en ontwerp, volgens onze gebruikelijke kwaliteitseisen te voltooien’, laat het gezelschap weten. ‘Oorzaak is een combinatie van een hele grote productie, te veel zieken (onder anderen technici en medewerkers ateliers) en een groot tekort aan vakmensen in de sector. Daar hebben meer gezelschappen last van, en wij nu ook.’ Onlangs maakte Internationaal Theater Amsterdam bekend om dezelfde redenen een aantal producties te schrappen.

Die Zauberflöte gaat 20 januari in première. In de ‘semi-concertante’ versie ontbreken decor en kostuums. Maar de zangers zullen niet stilstaan op de bühne, er wordt wel gespeeld, belooft het gezelschap. Ook de cast en samenwerking met Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel en het koor Consensus Vocalis blijven zoals gepland.

Vooralsnog gaan alle geplande speeldata tussen 20 januari en 22 februari door. ‘Wij zijn verheugd dat we ondanks deze beperkingen operaliefhebbers kunnen laten genieten van een aantrekkelijke semi-geënsceneerde versie van misschien wel Mozarts meest geliefde opera.’

Foto: Campagnebeeld Die Zauberflöte van De Nederlandse Reisopera